zaterdag 3 september 2011

Dag 2 - Philadelphia

Vandaag gaan wij op zoek naar wat de Amerikanen allemaal van wakker liggen: vrijheid en het nastreven van geluk. De plaats van bestemming: Philadelphia. Hier werden twee belangrijke teksten neergeschreven: de onafhankelijkheidsverklaring op 4 juli 1776 en de grondwet op 17 september 1787. Beide teksten werden opgesteld in de Independence Hall. Dit gebouw ligt in een National Park en om het te kunnen bezoeken, moet je eerst een ticket gaan halen in het Visitors Center. Het is gratis maar bepaalt om hoe laat jij het kan bezoeken. Wij waren al vroeg uitgezet zodat wij bij de eerste bezoekers waren. De uitleg van de Ranger geeft je al onmiddellijk het gevoel dat deze teksten hen zeer nauw aan het hart liggen. Het enthousiasme waarmee de Ranger de rondleiding gaf, wekte het vaderlands gevoel van de aanwezige Amerikanen op en de buitenlanders bleven er ook niet onberoerd van. Ik denk echter niet dat de gids van de groep Japanners die er bij waren dit enthousiasme goed heeft kunnen vertalen, want de expressie op hun aangezicht veranderde in het geheel niet .

Independence Hall
Met een temperatuur van 28° C en een vochtigheid van meer dan 90% zagen we het niet zitten om meer dan een uur in de blakende zon aan te schuiven om de Liberty Bell te bezoeken. In het Curtis gebouw is een pracht van een glazen mozaïk, genaamd: ‘Dream Garden’, te bezichtigen. Veel mensen weten dit niet, laat staan dat ze het gaan bezoeken. Het is 15 meter lang en bijna 5 meter hoog en werd gefabriceerd door de Tiffany studio. Spijtig genoeg kon er geen goede foto van gemaakt worden omdat in de hall een banket werd gehouden waardoor de mozaïek gedeeltelijk weggestoken was.

Dream Garden
Na het verorberen van ons lunchpakket bezochten we het National Constitution Center, waar ze in detail uitleggen wat het eerste woordje van hun grondwet betekent: ’We the people …’. Voor zij die plannen hebben om de States te bezoeken en in het bezit zijn van een militaire pas, laat hem niet thuis liggen. Neem hem mee en toon het in alle musea. Vele musea geven korting aan actieve militairen. Ja, ook ik ben actief. Dit museum is zelfs gratis voor militairen. Je ziet militair zijn, heeft soms zijn voordelen . Het is een modern opgevat museum, waar gretig wordt gebruik gemaakt van multimedia. Interesse voor geschiedenis is wel een voorwaarde om dit museum te bezoeken. Onze harde schijven hebben in ieder geval veel gegevens en feiten geregistreerd.

National Constitution Center
Spijtig genoeg mochten er in de meeste zalen geen foto’s genomen worden en zeker niet in de speciale tentoonstelling over George Washington. In verschillende diorama’s werden met een wassenbeeld van hem, zijn leven uitgebeeld.

De weg naar het hotel verliep niet zoals gehoopt. De TomTom had teveel tijd nodig om een route te bepalen, eens dat we de ondergrondse parking hadden verlaten. In een drukke stad als Philadelphia krijg je niet de tijd om veel te treuzelen. Het gaat hier snel en de eenrichting straten laten je niet toe om op je oriëntatievermogen te teren. Veel gevloek en enkele verwensingen aan het adres van de dame in de TomTom die maar altijd zegt ’Tolweg’ later, zitten we toch op de juiste autostrade. Chapeau voor Colette die na dertig jaar geleerd heeft dat ze mij moet laten doen in zulke situaties , want dat ik dan zeker niet mijn aangenaamste kant toon .

2 opmerkingen:

  1. Moet ik Colette veel slapeloze ochtenden toewensen?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Niet teveel. Ik heb ook mijn beperkingen.
    Volgens Colette mag je dat haar toewensen, zolang er maar iets plezants mee gedaan wordt ;-)

    BeantwoordenVerwijderen