Vooraleer we Washington definitief verlaten, bezoeken we nog Hillwood Estate, Museum and Gardens. Dit was het buitenverblijf van Marjorie Merriweather Post tot aan haar dood in 1973. In twee jaar tijd verloor ze haar moeder en haar vader, Charles William Post, en erfde ze op zevenentwintig jarige leeftijd als enigste kind het bedrijf van haar vader, met een geschatte waarde van 20 miljoen dollar. Ze trouwde vier keer en scheidde drie keer terwijl haar eerste man overleed. Haar passie was het verzamelen van kunstwerken; voornamelijk porselein, Franse decoratieve kunst en Russische ikonen.
|
Hillwood Estate |
In 1955 na de scheiding van haar derde echtgenoot kocht ze Hillwood, een landgoed van 10 ha. Ze bouwde het uit tot een plaats waar ze aan haar vrienden haar collectie ten toon stelde. Niet alleen het interieur werd onder handen genomen, maar ook de tuin, die zij zag als het verlengde van haar huis; als buitenkamers. Het was haar wens om na haar dood het huis als een museum open te stellen aan het volk zodat iedereen de mogelijkheid heeft om haar enorme collectie te bewonderen.
|
Japanse tuin |
De rondleiding in de tuin viel tegen omdat de dame serieus op onze zenuwen werkte. Stel je een onderrichter voor die altijd maar klaagt over de zon in haar ogen en haar eigen voorkeur en mening te pas en te onpas opdringt aan de toehoorders. We konden echter niet vluchten zodat we na een uur blij waren dat we van haar verlost waren.
|
Keizerlijk Fabergé paasei |
De gids in het huis was niet alleen een klasse dame, maar wist ons klein groepje een uur en een half te boeien met het ene verhaal na het andere. In elke ruimte koos ze enkele kunstvoorwerpen uit en vertelde het verband met Marjorie Post. Geen enkele vraag was teveel voor haar en ze was zelfs verbaasd dat de groep, elk op zijn manier, iets kon toevoegen aan haar uitleg. Zij wist dat een Amerikaan geen Franse woorden kan uitspreken. De juiste uitspraak kreeg ze dan ook van de Belgen ter plaatse. Op het einde bedankte ze ons hiervoor, maar een kleine test bewees, dat ze als volleerde Amerikaan, er niet in slaagde om de Amerikaanse uitspraak te vermijden.
|
Dining room |
Van de uitgebreide klerencollectie van Marjorie Post hadden ze haar trouwkleren en deze van de bruidsmeisjes tentoongesteld. Haar oudste dochter droeg op haar trouw een sluier die ooit gedragen werd door prinses Stefanie van België. Op de sluier stonden de wapenschilden van België en Oostenrijk-Hongarije. De uitleg verwisselde de wapenschilden van de provincies van beide landen. Als goede Belgen konden wij dit zo niet laten en werd een verantwoordelijke hiervan op de hoogte gebracht. Wij zullen waarschijnlijk nooit weten of ze hun tekst zullen aanpassen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten