maandag 5 september 2011

Dag 4 - Fort McHenry

Gisterenavond zijn we in de studentenstad Newark nog iets gaan eten en drinken. In de hoofdstraat liep het vol van universiteitsstudenten die blijkbaar nog niet aan studeren dachten. In ‘Cheeburger cheeburger’ kan je je eigen hamburger samenstellen en krijg je je cola opgediend in een confituurpot . Zij die een pounder (een hamburger van bijna een halve kilo angus beef) opeet, krijgen een foto op de Hall of Fame.

Cheeburger Cheeburger - Newark, DE
Daar het een restaurant was zonder alcohol gingen we nog een pintje drinken in een bar aan de overkant. Hun aanbieding was Belgisch bier, zowel wit bier als abdijbier. Waren wij even verrast dat het bier ter plaatse werd gebrouwen. Niet in de bar zelf, maar in een aanpalende ruimte. Stel je er niet te veel van voor, het ‘Belgisch witbier’ dat ik bestelde had nog nooit naast een Hoegaarden gestaan, laat staan dat het naar witbier smaakte . Desondanks hadden we een aangename tijd. Het gesprek mat de Amerikaan naast ons was best interessant. Deze oudere schilder studeerde aan de universiteit ‘Kunst in de Renaissance‘. Hij was gefocust op Michelangelo en was erg verbaasd dat wij meer Renaissanceschilders konden opnoemen dan dat hij er had kunnen onthouden. Typisch Amerikaans, ze kennen enkel de volgens hen grote namen.

Vandaag gaan we verder naar het Zuiden richting Baltimore, Maryland. Op Labour Day (de eerste maandag van september) bezochten we Fort McHenry. Een versterkte fort dat tijdens de oorlog van 1812 de Britten verhinderde Baltimore te veroveren. Tijdens dat gevecht werd het fort gedurende 25 uur beschoten door de kanonnen van de Britse Vloot. Van de 1.500 bommen en mortieren, bereikten maar 400 het fort. De Amerikanen verloren maar 4 man en konden verhinderen dat de Britten het fort buiten werking stelden om zo de haven binnen te varen en de Britse stoottroepen te ondersteunen tijdens hun bestorming van Baltimore.

Fort McHenry
De Amerikaanse vlag die boven het fort bleef hangen als teken dat het fort niet was uitgeschakeld, inspireerde Francis Scott Key tot het lied ’Star-Spangle Banner’. Het duurde echter tot 1931 voordat het werd aanvaard als het Amerikaans volkslied. Wanneer het weer het toelaat, wordt een vlag ter grootte van de originele (49 x 39 voet) gehesen in de mast. Hadden wij weer de verkeerde dag uitgekozen. Ze verwachten slecht weer, dus moesten wij het maar doen met een stormvlag.

Fort McHenry
Zo te zien gaat het weer deze reis nog ettelijke keren spelbreker spelen. De volgende dagen verwachten ze regen afkomstig van de tropische storm Lee en de volgende orkaan ‘Katie’ is al op weg naar de Oostkust.

2 opmerkingen:

  1. Dag RSM!

    een vraagske van Gilbert,
    hebben ze daar ook Brugse Zot?
    terwijl jullie daar genieten...., gaan wij
    hier gebukt onder massa's stress.... ;-)

    John

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nog niet gevonden. Vandaag wel Hoegaarden gezien in een Baseball stadium, maar de verkoper zag het niet zitten in de regen.

    BeantwoordenVerwijderen